Categorie archieven: Algemeen

50e CANADESE BEVRIJDINGSMARS

Een paar weken na het Bevrijdingsweekend (10 t/m13 oktober) worden de herdenkingen in Hoofdplaat afgesloten op zondag 3 november. Dan kan weer de 33 km lange jaarlijkse Canadese Bevrijdingsmars van Hoofdplaat naar Knokke worden gelopen. Deze keer met wat extra glans, want het is maar liefst de 50e keer dat deze herdenkingsmars wordt gelopen.

Wat extra gegevens:

Hoofdplaat – Knokke  33 km                                         

 Start te Hoofdplaat tussen 8 en 10 uur op de Spuikom

De wandeling start aan de Westerscheldedijk in Hoofdplaat. Via tal van dijken (o.a. Wilhelminadijk, Oranjedijk, Kaas en Broodse dijk… ) gaat de tocht richting Oostburg. Het tweede deel van de mars gaat langs enkele typische dorpjes Zuidzande, Terhofstede en Retranchement met omwalling daterend uit de Spaanse bezetting. Via de Hickmanbrug, (genoemd naar gesneuvelde Canadese sergeant) trekt men de Belgische grens over richting Oosthoek en Knokke. Onderweg is er gratis koffie voorzien voor alle deelnemers.

De deelnemers kunnen ’s morgens met de bus van Knokke-Heist naar Hoofdplaat vervoerd worden of kunnen opteren om zich met eigen vervoer naar Hoofdplaat te begeven.

Eigen vervoer

De deelnemers kunnen zich ’s morgens met eigen vervoer naar Hoofdplaat begeven.

Met de bus

Je kan ook met de bus naar Hoofdplaat vervoerd worden. Vertrekken kan tussen 7.15 en 8.30 uur aan de start- en aankomstplaats A.Verweeplein te Knokke.

Inschrijven 

20,00 euro       Badge + zelfklever + bus (Knokke – Hoofdplaat tussen 7.15 en 8.30 uur)

15,00 euro       Zelfklever + bus (Knokke – Hoofdplaat tussen 7.15 en 8.30 uur)

8,00 euro         Badge + zelfklever ( eigen vervoer)

3,00 euro         Zelfklever ( eigen vervoer)

Leden wandelverenigingen krijgen 1,50 euro korting op vertoon van hun lidkaart.

Nog meer info vind je op de website van de organisatoren- klik: W.N.Z.B

Kernenergie in Terneuzen??

23-9-2024:

Vorige week maandagavond is er een dubbele voorlichtingssessie geweest in Biervliet over Terneuzen als Onderzoeklocatie voor een nieuwe kerncentrale. De Gemeente Sluis is laat geïnformeerd en zodoende konden we in Hoofdplaat de uitnodiging van de gemeente ook pas maandag in de bus vinden. Toch zijn nog enige Hoofdplatenaren op die sessie aanwezig geweest.

De gehele sessie is opgenomen en daarop ook de slides van de overheid. Deze kun je bekijken door op de volgende link te klikken: Informatieavond Kerncentrale in Biervliet

Dit was de uitnodiging aan de inwoners van Biervliet:

Onderzoekslocaties Kernenergie Terneuzen
Beste inwoner, Op 11 september 2024 heeft minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei, KGG) de Tweede Kamer laten weten dat ook Terneuzen en de Tweede Maasvlakte in beeld zijn als mogelijke vestigingsplaats voor twee nieuwe kerncentrales. Borsele blijft voorkeurslocatie. Het ministerie van KGG onderzoekt de bouw van twee centrales, die waarschijnlijk naast elkaar komen.  Naar ons huidig inzicht is binnen onze gemeente uitsluitend het gebied Mosselbanken/Paulinapolder een mogelijk reëel alternatief. Daarom hebben we op woensdag 11 september omwonenden een uitnodiging gestuurd voor een informatieavond “Onderzoekslocaties Kernenergie Terneuzen”, in Biervliet. Het doel van deze avond was om de vervolgstappen toe te lichten en de aanwezigen de gelegenheid te geven vragen te stellen. De uitnodigingen, die we per 24-uurs post van PostNL hebben verstuurd, hebben helaas niet iedereen tijdig bereikt. Ons doel was echter u zo snel mogelijk te informeren en de kans te geven vragen te stellen.

Parachutisten op 12 oktober

Weer goed nieuws te melden.

Het is definitief: op zaterdagmiddag 12 oktober maken een twaalftal ervaren parachutisten van de Parachute Groep Holland (PGH) een sprong boven Hoofdplaat. Randvoorwaarde is natuurlijk wel dat de weersomstandigheden goed zijn.

De parachutisten zullen springen met een “ronde bol”. Het type parachute dat ook bij operatie Market Garden in september 1944 is gebruikt.

De uitrusting van de parachutisten is ook op de tentoonstelling in de grote tent op de Spuikom te zien. Daar wordt de  werking uitgelegd en kunnen bezoekers de uitrusting omhangen om te ervaren  hoe dat zit en voelt.

We hopen jullie allen te mogen verwelkomen bij deze demonstratie. De demonstratie krijgt de naam “operatie SQUIRREL”. Dat was de codenaam van de Canadezen voor Hoofdplaat in okt 1944.
Delen van dit bericht wordt gewaardeerd.

De Parachute Groep Holland zal voor veel inwoners en bezoekers van Hoofdplaat geen belletje doen rinkelen. Vandaar dat hieronder aanvullende informatie wordt gegeven  over de PGH die het springen met de traditionele “ronde bol” in ere houdt.

In  2007  is een aantal enthousiastelingen gestart met het georganiseerd springen met een “ronde bol”. Ze deed dat als een onderdeel van de Britse vereniging Pathfinder Parachute Group United Kingdom (PPGUK). Vrij snel na de start, in 2008, is de Nederlandse tak zelfstandig verder gegaan als Parachute Group Holland (PGH). Het werd een stichting onder volledig Nederlands bestuur. Het doel was en is het stimuleren van “ronde bol” parachutespringen en mensen bewustmaken van de geschiedenis van het militair parachute springen. Dat de PGH niet alleen Nederlandse leden verwelkomt, kan men goed zien tijden de jaarlijkse MARKET GARDEN herdenking sprongen. De leden komen uit alle windstreken.

Het vliegtuig dat door de PGH gebruikt wordt is een Cessna 208. Dat kan twaalf parachutisten vervoeren.

De parachutes waarmee de Parachute Group Holland op 12 oktober gaat springen zijn van het ronde type .

De complete parachute set bestaat uit een rug valscherm  en reserve borst valscherm. De parachute wordt automatisch geopend door middel van een static line. Dat is een lijn verbonden aan het vliegtuig. De borstreserve wordt in geval van nood handmatig door de springer geopend.

De parachutes die gebruikt worden, zijn verdere ontwikkelingen van de parachutes die zijn gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. De standaard parachute is de MC1 1C of MC1 1D (linker foto). Individuele leden van de PGH springen veelal met een zelf aangekochte MC6 (rechter foto). In de koepel zijn modificaties  (gaten) aangebracht, daardoor kan de parachutist sturen. De voorwaartse snelheid van de parachutes is respectievelijk  4 en 6m/sec. De daalsnelheid is 6m/sec. De parachutes van PGH zijn verkregen door aankoop van uit-gefaseerde legerparachutes. Ze voldoen wel aan de civiele veiligheidseisen. Na keuring en luchtwaardigheidscertificaat, worden deze parachutes door de groep gebuikt. Parachute Group Holland beschikt voor keuring en onderhoud over een eigen valscherm technicus.

Concert OBK / GO op Village

Bevrijdings-Fietstocht een succes

Natuurlijk waren er ook winnaars van de verloting. Bijna alle prijzen konden gelijk door de winnaars worden meegenomen, waarbij de eerste prijs, twee vrijkaarten voor de Marinierskapel, door de familie Schol uit Sluis met veel plezier werden ontvangen.

De winnende lotnummers: 398 roze (opgehaald), 188 blauw (opgehaald), 599 blauw (opgehaald), 192 blauw (opgehaald) en 896 donker geel (nog niet opgehaald).

De winnaars van de vragenlijst, geloot uit de vele goede antwoorden: Heleen Jacobse, Davy van Mulken, Johnny de Ruijsscher, Anne Marie Jacobse en P.Claes.

Hieronder een kleine foto impressie. Klik op een foto om de Galerij te openen.

Pubquiz 80 Jaar vrijheid